Агресивен и доминантен характер

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
starsailor
Потребител
Мнения:2
Регистриран:пон ное 07, 2016 7:23 pm
Агресивен и доминантен характер

Мнение от starsailor » ср ное 09, 2016 12:48 pm

Здравейте
Взехме си голдънче - Чарли. Женско куче с мъжко име Утре прави 5 месеца. Живее навън, в двора, свободно. Има си къщичка, няколко одеала и купички. Ако някой й докосне някое от одеалата изперква. Яде каквото й падне- от чушки и луковици през овошни дръвчета, тротоарни плочки, пълни кутии с цигари, охлюви и буболечки. Хранихме я с Брит в началото, но в един момент спря да ги харесва и минахме на Royal Canin Maxi Junior и като гледам я харесва изключително много. Яде и трева, но засадена трева, не каква да е. На всичко отгоре я маха с корените, сякаш не я иска на двора. Лятото намирахме огромно ботаническо разнообразие пред вратата. Не сме я учили къде да си върши "работите", но по странна причина прави, каквото прави изключително, само и единствено на трева или пръст. Дали сме й пълна свобода, което може би е проблем. Заринали сме я с играчки, от различни материали и с различна твърдост, за да свиква с различната сила на захапване. За сега съм я научил на "Седни", до някъде на "Легни" и да не се храни ако не й позволя, дори някак си успявам да й слагам лакомства на лапите и ако не й разреша, не ги докосва. Всичко е наред когато има лакомства около нея, но....Ако нямаме лакомства и сме около нея се започва с едно хапане на дрехи, едно ръмжене, едно "зъбене". В момента в който съпругата ми излезе от къщата се започва с едно скачане, хапане, и то агресивно, дъвкане и всичко за което се сетите. Тя има дори специални дрехи за Чарли, защото я побърква. И най-странното е, че понякога прегръща крака й и започва....не знам как да се изразя, единственото нещо, което ми идва на ум, е "клеца", а е уж женско куче. След кратко "клецане" леко се изпикава, сякаш да маркира съпругата ми, като своя собственост. На всичко отгоре съпругата ми е в 9-ти месец на бременноста си вече, възможно ли е да има връзка? Опитахме почти всичко, от плясване по дупето с вестник и чехла, през т.н."тръшване", та чак до видимо агресивен и ядосан език на тялото. Резултатът винаги има само ако й изкрещя "НЕ". И той е изключително краткотраен. За съжаление не я разхождаме много и е физически предизвикана в много малко ситуации. Най-вероятно от там идва проблема, че не я измаряме и се опитва да изразходва енергията си върху нас. Какво мислите по въпроса? Разгледах целият форум, но не открих подобен проблем. В даден момент съпругата ми трябваше да се оправдава пред хората, че белезите по ръцете й не са плод на домашно насилие, а на агресивно куче. Без да искам преди месец, при опит за рязане на нокти, срязах малко повече от необходимото. Кръв навсякъде; това се случи 5 минути след като се върнахме с нея от ветеринар, заради кърлеж. Който е рязъл нокти на куче и е бъркал знае за какво количество кръв говоря. И на двама ни това е първо куче в живота. Дайте някакви съвети и мнения, защото много скоро ще се роди бебето и не искам да има проблем с Чарли. Благодаря предварително. :D :D

Потребителски аватар
Joana
Потребител
Мнения:1436
Регистриран:пет сеп 07, 2007 12:55 pm

Мнение от Joana » съб ное 12, 2016 5:41 pm

Кучето е бебе, пълно с енергия, оставено на двора без разходки. Това си е същото все едно да е в апартамент без да го извеждате.
Колко често играете с нея, решете я? В какво се изразява вашето общуване с нея, ако просто и носите храна и й се карате - няма как да очаквате различно поведение.
Тя има нужда от разходки, социализация и чак тогава дисциплина.
Не става да ви слуша, когато тя кипи от енергия :)

Потребителски аватар
Melina
Потребител
Мнения:2068
Регистриран:ср мар 19, 2008 1:35 pm
Местоположение:София

Мнение от Melina » съб ное 19, 2016 2:41 pm

Голдън ретривърът е социална порода кучета.
Той не може да живее на двора и от време на време да се разхожда.
Голдънът се развива добре, когато живее вътре, сред хората, разхожда се често и по много (разбирайте ПОНЕ 2 часа на ден) и се социализира с други кучета и хора. Иначе отглеждате нещо диво и неконтролируемо, което не знае какво да прави с енергията си. Ако сте търсели куче, което да живее на двора и да не се разхожда много-много, тотално сте объркали породата.

starsailor
Потребител
Мнения:2
Регистриран:пон ное 07, 2016 7:23 pm

Мнение от starsailor » вт ное 22, 2016 7:08 pm

Разходки - 30-40 минути на ден. Игра с нея - също толкова. Тактиката да я измарям с разходки от по 2-3 часа за да ме слуша след това е ужасяваща. Все едно да карам детето си след години да бяга по 10 км на ден за да не може да гледа от умора и да стои кротко. Разбирам, че всичко е до "време-имане" на Човека и до негово угодничество. Не съм виждал асоциално куче или дори порода. Но по-социални кучета от бездомните не съм виждал :D :D :D

Потребителски аватар
joro9
Потребител
Мнения:760
Регистриран:пет дек 12, 2008 11:20 pm
Местоположение:София - Люлин

Мнение от joro9 » пет дек 02, 2016 4:01 pm

Голдънът е наистина социално животно, което предпочита да е с Вас в стая 3х3 метра , отколкото сам в двор 300х300 м. Във Вашият случай на 5 месеца в началото на съзряването си. Количеството на играчките няма да замени любовта и вниманието на стопанина. В какво точно според Вас се изразява разликата между типичната за голдъните игра с ръмжене, хапане и дърване на ръкави и агресията ? Колкото до "клатенето" това е начин за изоюване на по-челни позиции в семейната йерархия. Има също така разлика в изпускането от радост и маркирането. На 5 месеца маркиране ??? Бъдете по-търпеливи в опитите си да я научите да прави или да не прави нещо. Награждавайте САМО 100% успешните опити. Включете силно и ентусиазирано "браво" или "браво на момичето". Покажете й любовта си , но не я лигавете. Въведете и спазвайте стриктно павилата какво може и какво не може да прави кучето. Не допускайте изключения (защото сте в добро настроение или за да не ви се разсърди) Научете я да яде по команда , като увеличавате постепенно времето за задръжка от 5 сек. до 1 минута. Включете съпругата си на равно с Вас. Кучето трябва да разбере , че и тя е шеф. След време бебето също ще трябва да бъде шеф. С повече търение и повтаряне ще научите кучето си на всичко необходимо.

Потребителски аватар
Melina
Потребител
Мнения:2068
Регистриран:ср мар 19, 2008 1:35 pm
Местоположение:София

Мнение от Melina » вт дек 13, 2016 11:54 am

По темата с асоциалните кучета - проверете породите, създадени за пазачи и охрана. Има огромна разлика.
Една немска овчарка може да е щастлива да обикаля двора сама и да патрулира, голдънът е животно, което трябва да е вътре, сред хората, а не гледано на двора.

Заключена