Да споделим, да попитаме...

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm
Да споделим, да попитаме...

Мнение от korneliq » пет окт 12, 2012 11:46 am

Здравейте,
Позволявам си такава абстрктна тема, защото много пъти ми се случва да имам различни въпроси или наблюдения и да не намирам точна тема, а не мога за някоя дреболия да отварям нова.
Така че тук може всеки да казва каквото му е на сърце и останалите да съветват и помагат.
Иначе е в този раздел, защото почти всичко според мен ще е свързано с отглеждането и възпитанието на кучовците.

Моето първо питане/споделяне. Към собствениците на женски кучета. Къде ги разхождате, когато са разгонени? Правите ли дълги разходки на обичайната поляна? Питам, защото вчера имахме лошо преживяване с една разгонена женска...Разхождаха я на поляната и Дейви два пъти избяга, за да я догони. Никога не го е правил досега. Освен него, има десетки мъжки кучета на поляната и ми се вижда нередно да ги разхождаме всички на каишка и да ги мъчим заради едно-единствено...И им го казах, и се скарахме. Те не го правят за първи път. Но донякъде са прави, че не мога аз да им кажа къде да си разхождат кучето.

Какво мислите? Нормално ли е да се разхожда разгонена женска на кучешката поляна, макар и на каишка? И някакви съвети за тези с мъжки кучета- няма как да знаем дали в другия край на поляната няма разгонена женска, а става напълно неуправляем...Има ли как да го спра да не тича по нея?

marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » пет окт 12, 2012 12:06 pm

Когато Кара е разгонена я разхождам сама, отделно от другите. Случвало се е и да отидем на общата полянка когато там са хора, с които се познаваме добре и кучетата ни са постоянно заедно. Странното е, че някои от мъжките не й обръщаха особено внимание при последното разгонване. Тя самата не дава мъжките да я доближават. Ако обаче забележа, че някое от останалите кучета не могат да играят както обикновено или има опасност от сбиване между две мъжки кучета, се махаме от поляната. Последното разгонване мина сравнително леко. При първото през цялото време си се разхождахме сами, защото останалите кучета се дразнеха. Когато сме някъде само двете и видя, че идва човек с мъжко куче, предупреждавам, че е разгонена. Смятам, че е недопустимо стопаните на женската да не се съобразяват, а останалите да си държат кучетата вързани.

Не знам дали има начин Дейви да не побегне когато види разгонена женска. С отработване на командите и добър контрол може и да се избегнат такива случаи, но въпреки обучението, природата си е природа :)

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » пет окт 12, 2012 1:20 pm

Ахам, ясно, мерси за отговора.
Обаче все пак зависи и от интелекта на стопаните, при тези хора долу е много спорно доколко го има, защото помня как едно време държаха кучето вързано на поляната, отново разгонено, докато пиеха бира...И нито ние можем да се разхождаме нормално, нито тяхното куче. Да не говорим, че не ми даваха да я галя и да й се радвам като бебе, "защото я обучаваме за пазач". Изобщо всичките ни срещи с тези хора не завършват особено добре :lol:

А като съм загряла, да питам и още нещо. Откакто разбойникът на свекърва ми живя две седмици у нас (лабрадор на 10 месеца, който се катери навсякъде като котка- шкафове, маси, отваря шкафове и изяжда неограничени количества от всичко, което докопа :lol: ), Дейв се върна година назад в послушанието. Последните месеци бе като по учебник, оставяхме го из целия апратмент и намирахме всичко изрядно. Сега за 15минути да изляза, боклукът е разпилян, онзи ден изяде една халва от масата (а НИКОГА не се беше качвал там), опасно е и за него това поведение. Караме се като заварим такива неща, ама не виждам полза дотук. Дано се отучи пак с времето :(

Потребителски аватар
lubomihaylov
Потребител
Мнения:521
Регистриран:вт фев 12, 2008 9:35 pm
Местоположение:София

Мнение от lubomihaylov » пет окт 12, 2012 2:26 pm

..............................................
Последна промяна от lubomihaylov на пет окт 12, 2012 7:51 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Jolly Rodger
Потребител
Мнения:384
Регистриран:вт яну 25, 2011 9:28 pm

Мнение от Jolly Rodger » пет окт 12, 2012 2:30 pm

Корнелия права си! Ние се разхождаме в южния парк м/у хотел хилтън и басейна спартак. Там по принцип си е кучешки парк. За 2 години не ми се е случило стопанин на женско куче да го разхожда редом с останалите когато е разгонено, а пък пуснато от повод просто абсурд. Винаги предупреждават, а кучетата си водят на повод, просто защото то е грижа за женските кучета ...
Роджи си има една приятелка Мона, която скоро се разгони, стопанинът изчезна за 2 седмици - разхождали са се на други места без кучета. После ни предупреди човека, че разгонването е приключило, но все пак да имаме едно на ум. Същото беше миналата година с една английска овчарка, пролетта с другата приятелка на Роджи - Рут ...
Хората се съобразяват . Така че и вашите познайници би трябвало да го правят, но моя опит до сега показва, че с прост човек няма оправия и аз просто бих ги избягвала ...

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » пет окт 12, 2012 2:34 pm

А, някои дори не знаят как да се катерят върху женските :lol: Само скимти и обикаля около нея...Но не може да се направи нормална разходка.
Няма такова понятие "отдалечи". Помнеше я и се върна след ходене на каишка 10 минути в обратна посока.

Вярно, че не са чумави, но не е ли нечестно заради една разгонена женска десет мъжки да стоят на повод :( Винаги съм мислела, че в този период женските се разхождат по-набързо и не на поляната с най-много кучета. То не е ли мъка и за самите стопани на женски- постоянно да внимават да не скочи някой от някъде, тя да се дърпа, да иска да бяга и т.н...

Но това исках да видя, гледната точка на собствениците на женски и какви са решенията, понеже ясно, че кучинка и така трябва да се разхожка.

Потребителски аватар
lubomihaylov
Потребител
Мнения:521
Регистриран:вт фев 12, 2008 9:35 pm
Местоположение:София

Мнение от lubomihaylov » пет окт 12, 2012 2:42 pm

..........................
Последна промяна от lubomihaylov на пет окт 12, 2012 7:51 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » пет окт 12, 2012 3:03 pm

lubomihaylov написа:Че кой казва да се разхожда между мъжките? А, как се отдалечаваш при пощуряло мъжко? Просто трябва толерантност и разбиране и от двете страни. Да не питам, защо всички мъжки ни се катерят и през останалото време? Все пак не са ли кавалери?
Пак казвам, специално моето куче не се катери дори при разгонена женска, камо ли при неразгонени. От малък е научен, че такова поведение е нежелателно и не го прави, слава Богу. По-скоро на него му се катерят другите мъжки, ама да не издаваме такива срамни неща :lol:

По принцип обяснението е просто- този, който знае за разгоненото куче (собственикът му, тези на мъжките научават по лошия начин ) и при положение, че е малцинство, той трябва да се съобразява ;) Ако на поляната има няколко разгонени женски съм съгласна, че трябва да ги оставим да тичат на воля и ние да търсим друго място за разходка.

Това започва да ми напомня на дискусията между пушачи и непушачи, където пушачите твърдят, че техните права са нарушени от гадните непушачи :)
Но да, толерантност трябва да има и от двете страни. Едно ранно предупреждение щеше да ми спести много нерви, но кой да се сети...

Роджър, много добре ме разбрахте, особено в края на поста ;)

Потребителски аватар
flimsy
Потребител
Мнения:37
Регистриран:ср сеп 21, 2011 10:29 pm
Местоположение:София

Мнение от flimsy » пет окт 12, 2012 4:16 pm

Киара се е разгонвала само веднъж, но когато се случи намалихме времето на разходките и спряхме да ходим в близките градинки. Разхождахме се по улиците около нас и когато срещнехме куче предупреждавахме собственика, че е разгонена и отминавахме, не сме се спирали да се опознават. Живеем в къща с двор и там си провеждахме игрите и раздвижването, които са ѝ нужни. Честно казано и аз самата съм по-спокойна, когато през този период сме "отделени". Киара е малко по-страхлива, не дава да я доближават мъжките и бяга, така че с гореспоменатото "отделяне" спестяваме и собствения си дискомфорт, и този на останалите кучета и собственици. :)

M&R
Потребител
Мнения:154
Регистриран:пет окт 14, 2011 10:02 am
Местоположение:София/Козлодуй

Мнение от M&R » съб окт 13, 2012 7:18 am

И аз съм на мнението, че трябва да има толерантност и съобразителност и от двете страни. Разбира се, че не може да не извеждаш кучето си в период на разгонване, но все пак трябва да помислиш и за лесно влюбчивите господа. При нас например има разгонена една голдънка от съседния блок. Стопаните й обаче си я разхождат в района на кучешката полянка и естествено момчетата ходят и душат като луди. Ривър вчера дори хукна, незнайно накъде и не успях да го намеря около 5 минути. Появи се отнякъде, пресече шосето без да гледа и дойде при мен. През това време не искам да си помислям какво можеше да му се случи. Най-малкото можеше да изяде каквото не трябва.
Наистина трябва да както ние да проявяваме разбиране, така и отсрещната страна.

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » съб окт 13, 2012 7:40 am

Не мисля, че от активно ползващите форума стопани на женски кучета има такива, които да не се съобразяват, най-малкото защото достатъчно много ни пука за нашите момичета, за да попадаме в ситуации, в които момчетата им досаждат.

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » ср окт 17, 2012 1:01 pm

Пак съм аз с питане, явно само аз ще си пиша в темата :lol:

Вчера за първи път Дейв посегна да яде от масата. За мен това е непростимо прегрешение. Оставила бях чиния с храна и чух тропане, влязох в стаята- той беше на задни крака с глава в чинията...Веднага му се скарах много, плеснах по муцуната, изкарах го на терасата. Той както винаги имаше много гузен вид.

Лошото е, че такива инциденти зачестяват- няколко пъти го хващам да преравя боклука и да хапва и оттам.

За повече от две години досега никога не си е позволял качване на масата, а другите бели ги спря преди месеци.

Обяснявам си го с това, че преди месец живя 2 седмици у нас с по-непослушно куче на 10 месеца, което се качва по маси, отваря си шкафове и прави много бели. Явно е видял, че и така може и се е научил.

Въпросът е какво да направя, за да си върна старата дисциплина?

Потребителски аватар
KraaaS
Потребител
Мнения:194
Регистриран:пон сеп 26, 2011 3:58 pm
Местоположение:София

Мнение от KraaaS » ср окт 17, 2012 5:06 pm

И аз имам въпрос. Някой срещал ли е проблем с таралеж? Последно време на нашата поляна са се появили таралежи и Голди направо полудява като ги види. Почва едно диво лаене, скимтене, и хапане на таралежа. Лошото е че не подлежи на никакви команди, когато надуши таралежа.

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения:3198
Регистриран:ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение:Бургас/София

Мнение от Красен » ср окт 17, 2012 6:58 pm

KraaaS написа:И аз имам въпрос. Някой срещал ли е проблем с таралеж? Последно време на нашата поляна са се появили таралежи и Голди направо полудява като ги види. Почва едно диво лаене, скимтене, и хапане на таралежа. Лошото е че не подлежи на никакви команди, когато надуши таралежа.
Мисля, че сем. Деневи имат огромна информация по въпроса. :lol:

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » ср окт 17, 2012 8:06 pm

ооо с таралежите е голям цирк. Първият път на морето все едно светът свърши- такъв силен и продължителен лай през нощта, ние с фенерчета тичаме да видим какво има...и се оказа таралеж. Оттогава разпознавам признаците и като чуя истерия и лай, знам, че е намерил нов и отиваме да го видим.
В града не сме срещали, но според мен на каишка докато се отдалечи, не виждам друг начин.

Ние май караме късен пубертет- постоянно души нещо, пуска лиги, ако има женска, полудява...пубер пълен :lol:

Заключена