отглеждане на бебе

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
topsi
Потребител
Мнения:774
Регистриран:пон ное 21, 2005 6:02 pm
отглеждане на бебе

Мнение от topsi » вт окт 20, 2009 12:03 pm

Чета че се въртят едни и същи въпроси, което е нормално, хората имащи бебе голден в къщи се сблъскват с едни и същи неща.Ще се опитам в тази тема да обобщя лични знания и навлюдения.Пак казвам това е лично мнение.

Когато решите да си вземете бебе голден сте прочели или чули колко са умни, послушни, така де, те са водачи на слепи.Всичко това е така, но основното предназначение е да са ловни кучета и колкото и да са забравили какво е това, защото живеят в градска среда, гените са си гени.Създадени са да могат да ловуват 5-6-8 часа на ден заедно със своите стопани и това ден след ден.Не знам колко хора са ходили на лов , но това е голямо натоварване за кучето и то трябва да има необходимата енергия да го върши.Същата тази енергия неизразходвана и психическа и физическа става деструктивна -изяжда ви къщата.С две думи не му се сърдете , взели сте си ловно куче.
Когато вземете бебе голден( в повечето случай много рано) то няма навици , за това трябва да се погрижите вие и да знаете, с бой не става. Когато прави нещо нередно, едно силно НЕ е достатъчно за да престане , след това взимате играчка и се заигравате с нея.Само да забранявате не става , трябва да се заменя, това не може , но ето това може даже ще си пойграем заедно.Бебетата имат една любима игра в кучилото да се боричкат. Ако сте го взели по-голямо другите бебета и мама са обяснили колко силно може да се хапе , но човека е друго нещо , ще трябва да обясните вие какъв праг на болка имате, когато ви захапе по силно едно извикване на ОХ е достатъчно да разбере че е прекалило и така докато се научи, с проба грешка.Научаването на каквото и да е било не става бързо, кучето не възприема само едно нещо -например вашата команда .То по същото време знае какво се готви , дали някой от съседите се кара , слуша музика или негов приятел излиза на разходка.За много от нещата който знае вашето куче вие сте в неведение , и в цялата тази обстановка вие искате да седне, ако имате нещо вкусно което ще получи става по лесно , по концентрирано е в храната:), но следващият път когато трябва да седне , напримен нищо не се готви , за него ситуацията е променена и не е ясно дали трябва да седне .Така безкрайно много пъти повтаряте една и съща команда докато то разбере че независимо другите фактори че се променят щом чуе да седне , значи сяда.Хората си мислят че - седни , сядай, седни де , сядай долу , уф седни ......... са една и съща команда , не не е :) най-добре командите да са на език който не говорите добре за да нямате склонност да сменяте думичките, както и седни , легни звучат по един и същи начин и кучето се ориентира само по жестовете , ако ги няма не знае какво точно искате от него.

Желателно е храната да е суперпремиум поне до 1 година, когато има интензивно израстване.Купичката с вода трябва да е винаги на разположение и водата да е прясна.Давате храната като преди това сте дали команда - например седни (храната се заработва) след това давате команда за ядене и след 5 мин. прибирате храната ако има или само купата ако всичко е изпахосмукано:)
Когато е бебе козината е пух ,не пада и за това гребена е четка , може и дамска - идеята е да свиква да бъде ресан и това да му доставя удоволствие.Когато се смени козината , но е все още къса ви трябва гребен със средна дължина на зъбците ,има такива от едната страна са по-гъсти от другата по -редки.След като навърши година вече имате дълга козина и трябва гребло с къси и дълги- въртящи се зъбци -това помага да не се къса козината при ресане .Къпете когато има нужда , но не по-често от веднъж в месеца с хубав шампоан за кучета с дълга козина.Хубав значи около 18-20 и нагоре лева :) , никога не решите когато козината е мокра , и не ползвайте катранен сапун или шампоан, той много суши козината и сатва чуплива.Има едни четки с много тънки и леко изкривени зъбци , тях може да ги ползвате за разпухкване на гащите , опашката и гърдите преди да влезнета в изложбеният ринг, те не стават за ежедневно ресане.

Стига толкова за сега:) ако има още нещо което трябва да се знае пък съм пропуснала , ми .... и аз съм грешна:)
Извинявам се за правописните грешки, не ме подхващайте:)

Потребителски аватар
TEODORA
Потребител
Мнения:166
Регистриран:съб сеп 26, 2009 10:13 am
Местоположение:Враца

Мнение от TEODORA » вт окт 20, 2009 2:12 pm

БРАВО! :D Винаги е по-добре да споделиш от опит, отколкото да се бълтаем по разни сайтове, он-лайн вет клиники и прочее....

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения:3198
Регистриран:ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение:Бургас/София

Мнение от Красен » ср окт 21, 2009 9:42 am

Благодаря Ели!

Потребителски аватар
Alex&Sunny
Потребител
Мнения:70
Регистриран:пон сеп 07, 2009 2:02 pm

Мнение от Alex&Sunny » ср окт 21, 2009 9:50 am

Благодаря, много полезен опит! Аз искам да се похваля, че вече нямаме проблеми с бебешкото хапане, зверчето схвана, че не е приятно и че не може така. Аз казвах "не", но на нея не й правеше впечатление, разбира се - опитвах се да хвана най-близката играчка, но ако тя е на повече от един метър, направо не можех да стигна до нея от хапане по крачолите и краката. Налагало се е и за вратлето да я хващам. Сега вече само командата "не” помага. Бързо се научават, много умни са кученцата.

Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Мнения:751
Регистриран:вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » ср окт 21, 2009 12:40 pm

topsi ако ти се занимава можеш да опишеш и какво може да се очаква от кученцето като поведение .Тоест как да се подготви средата за новия член на семейството .. какво може да се очаква да бъде изядено нахапано и безвъзвратно унищожено :) (срещал съм хора на които представата за домашен любимец е само мачкане гушкане целуване и тн. и не са подготвени за деструктивните способности на живите плюшени играчки)

topsi
Потребител
Мнения:774
Регистриран:пон ное 21, 2005 6:02 pm

хигиенни навици и игра

Мнение от topsi » чет окт 22, 2009 1:58 pm

Когато бебето е било с мама , тя е почиствала леговището, когато дойде в новият си дом ще трябва да обясните какво искате.Единият вариант е пелена за еднократна употреба , дали кучешка (там има специални капки който отделят миризма) или човешка.И всеки път когато стане от сън , нахрани се и тргва да се върти в кръг и да души - в най-честият случай го водите до пелената и там да си свърши работата.Това е удобно , НО :) и след като започнете да излизате навън бебока се стиска данеби да се изпишка или изака на друго място и всичко си носи в къщи:)Няма какво да му се сърдите , нали вие сте го научили къде се вършат нещата, и изведнъж сменяте правилата , то не знае какво се иска от него .В такъв случай взимате пелената и пред външната врата , след няколко дни пред блока, след това на най-близката тревна площ.И търпение, наградка и много радост .
За мен по-добрият вариант е стискате зъби няколко дни и не го учите къде е тоалетната.Където му дойде там, не се карате просто почиствате - като мама:) Щом сложите 2-ра ваксина и минат 10 дни спокойно може да го извеждате навън да си върши работата.Сега започва дебненето, щом видите че застава в поза -ей сега ще свърша нещо , го вдигате -когато го вдигнете бебето ще престане да върши каквото и да е било .Излизате и на най-близката тревна площ го слагате изчаквате да свърши каквото трябва и Браво на кучето наградка и се прибирате.И така до след няколко часа:) Имайте в предвид че бебетата не могат да задържат дълго време , и ако сте на работа и се приберете и ............ просто го почистете без коментар:)
Ако се карате че е свършило нещо в къщи има голяма вероятност , бебока да започне да почиства след себе си , скрива следите за да сте доволни , но вие пак не сте:( сега идва проблема защо си яде лайната.Имайте в предвид че мъжките кучета могат да задържат повече урина от женските , физиология, затова бъдете по-толерантни към младите дами:)

Бебетата се учат на всичко като си играят, най-силна връзка се изгражда като играете с бебока, а не като давате яденето.
За в къщи ви трябват 3 играчки който на всяка седмица да се сменят .Най-добре е да е от твърда гума едната, въже , и нещо плюшено.Така бебето свиква да носи неща с различна твърдост и от различни материй.Играчката за да оживее трбва да си играете заедно с кучето , не просто да ги оставите на пода да се забавлява само.Ако бебето гризе и разчаства плюшената играчка я махнете.След една седмица вземете тези играчки измийте ги и ги приберете и дайте други 3, идеята е да не им омръзват.Играчката за разходка , не е на кучето , тя е ваша:), когато искате я вадите позволявате на бебока да си играе с вас и после я прибирате.Така поддържате по-голям интерес към играчката, желателно е и нея да я сменяте периодически, пак измивате и прибирате.С течение на времето ще разберете какви играчки харесва вашето куче.Ако сте купили според вас супер играчка , но малкото хич не и обръща внимание , дайте я за ден два , на някое съседско куче да си поиграе и полигави- да стане негова ,няма по-хубава играчка от чуждата :)

Когато излизате на разходка и имате усещането че или ръката ви ще излезне от рамото или в крайна сметка колко може да е здрав този повод.Срещу вас се задава глутница бездомни с лаене , а вашето бебе върти опашка право към тях, или някой в парка е оставил нещо недоядено и вашето прекрасно бебе почиства със светлинна скорост .Честито вие сте горд собственник на здраво бебе голден.

И нещо важно за храненето , НИКОГА не хранете бебето преди разходка , винаги 30-40 мин. след разходка.Много хора си мислят че ако го нахранят преди разходка , то ще яде по-малко боклуци - опита показва че това не е така.Но ако стомаха е пълен с храна и кучето тича скача има голяма опасност да се превърти и ако до 2 часа не се оперира изхода е летален .

topsi
Потребител
Мнения:774
Регистриран:пон ное 21, 2005 6:02 pm

Мнение от topsi » чет окт 22, 2009 2:11 pm

gvpekov, всичко може да бъде изядено:)
Като се започне от стените и ъглите - което е дребно и не би трябвало Данчо толкова да се впряга:) и се стигне до наводнение - защото са изядени меките връзки на чешмата, липса на диван , или опит за правене на кафе- разбирай всички котлони са включени а ключовете безвъзвратно изядени и не може да ги спреш след като се прибереш.

Ако бебето има разрушителни наклонности се ограничава периметъра:) само коридора да кажем в началото и постепенно се допуска в другите помещения.Ако кучето не седи дълго време само да кажем 3-4 часа , най-добрият вариант е клетка , в началото се привиква , дава се нещо за гризане , слага се храната и така постепенно се увеличава времето за престой.Клетката става неговото легло , никога не му се карате когато е вътре .След време ако имате желание за изложби е много полезна , дава спокойствие и защита.
Но най-важното е разходка, игра и обучение.Трябва нещо да му занимава мозъка и да е достатъчно изморено за да не се чуди каква нова беля да измисли.

Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Мнения:751
Регистриран:вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » чет окт 22, 2009 3:08 pm

topsi ами на мен тези неща са ясни :) все пак мерси за пояснението :)

IvaYakova
Потребител
Мнения:31
Регистриран:нед окт 18, 2009 10:34 am
Местоположение:София

Мнение от IvaYakova » пет окт 23, 2009 8:54 am

Страхотна информация. Благодаря Ви. Аз ще си взема бебчето в събота (утре) :D .Много се радвам ,че има такива форуми и такива хора .Надявам се да стна част от вашето семейство.

kami_zamfirova
Потребител
Мнения:175
Регистриран:пон ное 23, 2009 7:26 pm
Местоположение:БЕРКОВИЦА - СОФИЯ
Контакти:

Мнение от kami_zamfirova » пет ное 27, 2009 3:59 pm

Здравейте от 5 дни чета вашият форум,и научих много полезни неща,от два дни си имаме бебе Голдън,момиченце е ,на 40 дни,утре сме на 1-ва ваксина,казва се Голди,всички много я обичаме,най вече малкия ми син Георги,който е на 2 годинки.Благодаря ви отново за полезната информация.

Потребителски аватар
mi6eto_i_ashley
Потребител
Мнения:824
Регистриран:вт ное 22, 2005 10:52 am
Местоположение:София- Суха Река
Контакти:

Мнение от mi6eto_i_ashley » съб ное 28, 2009 12:42 pm

Пускайте бързо тема за Голди в Нашите кучета и ни обсипете със снимки на двамата сладури :P

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » нед окт 24, 2010 5:20 pm

имам един въпрос, Дейви се научи да пишка навън, почти на всяка разходка до 10 минути се е изпишкал (е, понякога и повече, понякога не иска, но това е обичайното). Но вкъщи продължава да пишка, изобщо не може да стиска. Още щом пийне малко вода или стане от сън и хайде. При това напоследък използва по-рядко банята го прави където му падне, но не му се карам много, за да не го объркам (само казвам "не" и го пренасям в банята). Ако живеехме в къща, щях при всяко клякане да казвам "не" и да го извеждам навън, но тук е абсурд, имаме поне 5 минути до градинката, а и не винаги съм готова и облечена. И се чудя това местене в банята дали не го обърква, защото го хвалим като пишка в банята, но го хвалим (много повече + лакомство) и като пишка навън. Освен това нормално ли е на 4 месеца да не може изобщо да стиска и да не се сеща за това? Честите разходки не помагат, случва се и 30 минути след разходка да се изпишка вкъщи, а аз все пак не мога през 15 минути да го извеждам.

Аз си мисля, че нещата сами ще си станат с времето и постепенно ще почне да пишка почти само навън. Иска ми се обаче когато пишка вкъщи, да го прави в банята, защото не мога да претърсвам целия апартамент постоянно. Приемам съвети, според мен е горе долу добре и сам ще се научи, но все пак да видя какво мислите и вие :) И най-вече за клетката и за банята.

marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » нед окт 24, 2010 5:27 pm

И аз имам едно питане свързано с това на korneliq.Кара пишка и навън и в банята на пелена.Ясно ми е,че е бебе и процеса с ходенето само навън ще стане доста по-късно.Затова се радвам,че се е научила в банята,а не из целия апартамент.Но се чудя дали това,че все още й слагаме пелена няма да забави много времето когато ще започне да ходи само навън и дали няма да се обърка.Конкретно въпросът ми е кога да махна пелените?

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » нед окт 24, 2010 8:35 pm

Здрасти :) според мен зависи колко често я рахождаш. Докато са малки (под 4-5 месеца), не могат да стискат повече от няколко часа (доколкото знам горе долу броят на месеците е равен на броя часове, които могат да стискат). Тъй че ако я оставяш сама за 4 часа, не можеш да очакваш да не пишка, по-добре да има пелена, за да не се обърка. Но ако можеш да я извеждаш на всеки 2-3 часа и щом ходи САМО навън и на пелена, мисля, че ако махнеш пелената, ще се научи само навън. Но просто според мен преди да речем 5тия месец ще е й е много трудно да стиска. Затова махането трябва да стане след няколко седмици поне, ако не и месеци. Освен ако не я разхождаш наистина всеки ден през няколко часа, но едва ли имаш тази възможност.

вече като са на 6 месеца и повече, мисля, че могат и цял ден да стискат без проблеми.

Не че съм голям ескперт де, нека другите да кажат, аз това мисля от моите наблюдения и четенето на много информация.

Иначе браво за пелената. Дейв откакто пишка навън, някак "забрави" за вестника в банята (или е 50:50). Но той с пелена абсурд,накъсва я на дребни парченца и изяжда каквото може от тях :lol: и с вестника понякога прави така, затова може скоро да я караме само на канал :lol:

Още един въпрос- препаратите за почистване, които уж не са с белина (не е ЦИФ, а Медикс в случая) и които се разреждат, опасни ли за кучетата- ако след това ближе пода? Едва ли в таквоа малко количество, но все пак. Има ли напълно безвредни препарати и кои марки са?

И последен въпрос- какво да правя против миризмата на кучето? От няколко дена козината мирише ужасно, днес го изкъпах, но явно шампоанът не беше хубав или миризмите се смесиха, но стана още по-силно и неприятно. Знам, че не бива да се къпе повече от 1 месечно и сега ще търпя няколко седмици, но всички приятели казват, че много силно мирише (ние не усещаме ЧАК толкова). Купих дезодорант-парфюм, не върши работа. Възможно ли е от гранулите да мирише целият? Дали капките, които се слагат във водата, вършат работа? Че са скъпи за единия тест.

t3ss
Потребител
Мнения:8
Регистриран:нед окт 31, 2010 9:13 am

бебе голдън

Мнение от t3ss » пет ное 05, 2010 4:43 pm

Здравейте! Нова съм тук :) и от 15 дни си имам малка дама, на 2 мес. и 10 дни - Либърти. Много е умна. Знае си името, идва като я викам 90% от случаите, знае " Не" и " Седни". Много съм доволна. Имам усещането,че е по-умна от човек. Тя си има няйна стая и имам двор където я извеждам постоянно. Пишка и вън и вътре 50/50 но не с екарам като е вътре, освен ако не е отворено, а тя просто пишка където се намира в момвнта когато й се пишка :). Но ше се научим! Тежи 5,5 кг. Храни се нормално. Не е много лакома. Не изяжда всичко наведнъж. Не е унищожила нищо. Все още се храним с нисък клас храна- Фрискъс, защото скоро я взех,а там са я хранили с това и миналата седмица беше втората ваксина. Но след 3-тата, както ме посъветва втеринарят, мисля да я сменя с Хилс. Давам калции и 1 път в седмицата пилешко. От време на време подавам нещо без подправки от човешката готвена храна. Не съм я къпала още. Дали да я изкъпя сега преди да е наближила 3-тата ваксина или 10 дни след нея? Живее на топло, не навън и не мисля че има от настинка. Ако някой би препоръчал нещо ще съм благодарна :) Поздрави от Велико Търново!

Заключена