Мнение
от Melina » нед мар 10, 2013 6:24 am
Здравейте отново.
Не, написаното в обявата не е проява на отговорност от тяхна страна, а на безсърдечие и меркантилност. Взимайки кученце, Вие взимате член на семейството. Каквото и да е, колкото и да е болно, един отговорен стопанин никога не би си върнал кученцето. То е част от него. А подобна "гаранция" звучи все едно продават тостер, а не живо същество.
Да, и родословните кученца боледуват. Но далеч по-рядко. Говоря в пъти.
Да, кученцето Ви прилича на Голдън ретривър. Но лично съм виждала как малки бебета са досущ като бебе голдън, а докато навърши една година, вече няма нищо общо нито по визия, нито по характер (което е по-важното). И какво става? Много хора ги изхвърлят. На улицата. Защото вече не са им симпатични.
Не говоря измислици, всички тези неща съм ги виждала. Ако бяхте прочели, както казвате в началото, щяхте да разберете, че никой не се опитва да обиди Вас или кученцето. Просто се опитваме да Ви подготвим за някои неприятни последици, които са възможни. И, да, ако няма документ за произход, не е голдън ретривър. Едно прекрасно и сладко кутре, което прилича на породата е. Именно за да е гарантирана тази прилика и прочутият мил характер на голдъните, един куп легитимирани развъдчици се занимават да правят подбор с развъждането, да изследват и да се грижат качествено за бебетата. А това е едно доста скъпо хоби, повярвайте ми. Живота на кученцето като малко е много важен за по-нататъшното развитие и социализация. Дали в тази ферма гледат бебетата на топло, гушкат ги, не спят с нощи, за да ги наблюдават дали всички са добре и дали се хранят правилно? Има защо да има разделение между развъдници и ферми и това не е само родословито. Това са загрижеността, отговорността, усилията, съвестта и любовта.
Зная, сега ще се разсърдите от думите ми и ще започне един скандал за това как ние сме нетолерантни и се държим лошо, защото сте избрали кученце без "хартийка". Виждала съм го не веднъж. Но всичко, което говорим, е за да можем да помогнем. За да може един ден, ако решите да вземете още едно кученце, да не изхранвате търгаши като този от въпросната ферма. Впрочем, знаете ли какво става с кученцата, които не са продадени като малки, а попораснат? Убиват ги. Защото вече не могат да ги пробутата, а с всеки ден са все по-голям разход. А знаете ли какво става с по-големите кученца в истински развъдник? Отглеждат си ги по най-добрия начин и са готови, ако трябва, и цялото кучило да отгледат, ако не намерят правилни и отговорни стопани. Няма никаква разлика, нали?...
Впрочем, ако искахме да Ви обидим и наскърбим, най-вероятно никой от нас нямаше да се занимава да Ви обяснява да се погрижите за ваксините на бебето. Много по-лесно и изгодно ми е, лично на мен, от гледа точка на колегите-ветеринари, да Ви оставя и след няколко месеца да отидете при доктора я с гана, я с парвовироза. Идеално, какво? Стационар, системи, антибиотици...едни 200-400лв не мърдат. Кучетата от ферми са мечта за ветеринаря, повярвайте ми! Ходещи касички, така да се каже. И ако наистина не бях с добри намерения, щях да Ви поздравя за избора на кутре и да ви дам телефон и координати. Замислете се. Никой не иска да Ви обиди. Всички искат да Ви помогнат.
Това е, което имам да кажа по въпроса, надявам се да ме разберете правилно.
Хубава и слънчева неделя!
Мелина