Специализирана изложба на БГРК '2011 - официална информация

Изложби, конкурси
Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения:3198
Регистриран:ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение:Бургас/София
Отчет

Мнение от Красен » нед юни 26, 2011 3:16 pm

И така, докато чакаме отчета на уважаемите съдии Джордж и Лин Хенеси, време е да напиша и своя собствен.

Първо, искам да благодаря на всички, че уважихте най-големия за годината празник на породата в България. Настроението беше страхотно при всички, времето беше (малко прекалено) топло, и поставихме рекорд по записани за изложбата (62) и явили се (57) кучета - рекорди, които се дължат на вас, участниците, а не на организаторите! Е, предполагам, че и имената на съдиите помогнаха малко 8) ...

Още веднъж искам да поздравя всички кучета, които спечелиха класовете си, както и по-големите награди, но искам и да окуража всички останали за следващите прояви на БГРК, защото до този момент не сме имали едни и същи кучета, които тотално да доминират и да печелят по повече от веднъж. Това означава, че конкуренцията е силна и всичко се решава в самия ден на изложбата, според моментната кондиция на кучето, подготовката му за изложба и опитността на хендлерите.

Лично аз съм много горд от факта, че победител на породата стана куче, произведено в България, за едва втори път след 2008 година!!! Това показва, че и у нас вече сме на правилния път и с много подбор и труд може да се постигнат големи успехи. Точно половината от победителите в класовете са българско "производство"!

Що се отнася до оценките - при 57 кучета имаме получени 38 отличен/много перспективен и 19 много добър/перспективен, или 2/3 отлични оценки! От специалисти по породата като сем. Хенеси, това си е отличен атестат! И в тази връзка искам да вметна нещо, което се повтаря всяка година - има хора, за които оценка "много добър" се възприема като негативна. Всички съдии обясняват, че оценката си означава точно това, което казва - кучето е много добро! Но съгласете се, че не всички могат да получат отличен. Освен това, много по-важно е описанието на кучето с детайлите, там е скрито обяснението на оценката. Нека всеки си прочете оценителния лист, за да разбере какво е повлияло на съдиите.

Относно представянето - няма голяма разлика от други години 8) . Отново имаше отличн подготвени и представени кучета, както и такива, които бяха на другия полюс. Това са стари "болести", но го отдавам на големия брой нови и неопитни собственици, които с времето би трябвало да знаят как да се подготвят. Запомнете, че ако не сте поработили малко с кучето, то няма ка да стане най-добрия манекен, дори и да му осигурите хендлер номер 1 в света. И още нещо - беше казано и на семинара - кучето не се тримира в деня на изложбата. Ако сбъркате нещо, няма как да го оправите за час-два. Едно грешно клъцване с ножицата и ухото остава оголено, опашката неравна и т.н. Приемете това не като критика, а като съвет за в бъдеще. За хората от София всяка неделя има кучешко училище, на което се тренира и хендлинг, а за груминга разполагаме с безценната демонстрация на г-жа Ивет Манингс, раздал съм диска на доста хора, всеки желаещ може да го получи безплатно.

Още веднъж специални поздравления:

на GOLDNESS DEYA (made in Bulgaria) - за титлата ВОВ и най-добро женско куче, както и на нейните производители Здравка Дерменджиева и Ивелина Недева, и собственика Любомир Бранчев

на FANFAN OT KRASINY (made in Bulgaria) - за най-добро бебе, както и на Красимир Тодоров (производител) и Цветелина Гъркова (собственик)

на CHARM STEP SILVERWISH (made in Bulgaria) - за най-добро подрастващо куче, както и на Веселина Каракехайова (производител) и Асен Асенов (собственик)

на MAY UBER DEN WOLKEN - за най-добро младо куче, както и на Gesche Rabeler (производител) и Йорданка Павлова (собственик)

на CH. SILKSTYLE CAMP ROCK - за най-добро мъжко куче, както и на Nebojsa Lazic (производител) и Георги Златев (собственик)

на CH. CHARLOTTE FEKETE DOMINO (12 години!!!) - за най-добър ветеран, както и на Pal Paroci (производител) и Ивелина Недева (собственик)

на развъдник АМАХ (Румен Кузманов) за най-добра двойка с CH. DEWMIST SPIRIT OF SATIN & CH. DEWMIST DAISYCHARM

на развъдник BLACKSEAGOLD (сем. Деневи) за най-добра развъдна група с CH. GROSS FURSTENTUM JAGD ARAMIS, CH. ALISA, CH. AMIRA UNIQA BLACKSEAGOLD, BRINGING JOY AMAX

на развъдник LORINDELY (сем. Атанасови) за най-добра група на потомците на CH. ASTRA

и на развъдник GOLDNESS (Ивелина Недева) за титлата ВОВ на GOLDNESS DEYA

Засега толкова, снимки ще сложа по-късно към имената на кучетата 8)

С уважение,
Красен Хаджиев

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения:3198
Регистриран:ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение:Бургас/София

Мнение от Красен » вт юни 28, 2011 12:38 pm

Забравих да отправя още 2 поздрава:

Любена Златева за титлата "Дете с куче"
и
Анелия Шанкова за спечелването на приза "Yvette Mannings" за втора поредна година!

Заключена