ИЗИСКВАНИЯ ПРИ РАЗВЪЖДАНЕ

Всичко свързано с развъдната дейност на клуба. Правилници, кучила, съвети...
Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Мнения:751
Регистриран:вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » чет май 03, 2012 1:18 am

Ами нямам идея каква е официалната причина да го няма в правилата това нещо , но мога да предположа. Лично според мен в точка 2.2 има неща които не са много възможни в нашата страна. Като за начало ходенето на оживено място си е направо екстремно преживяване - пешеходците на около или започват да пищят от кучето или се започва едно нападение с цел да му се радват. Друго нещо което мен лично ме притеснява е как точно ще си оставя родословното куче вързано пред магазин или някоя сграда за няколко минути (имам предвид че все пак трябва да се потренира това нещо тоест си е сериозен риска кучето да изчезне). Ще станат и големи неразбирателства относно това за кой какво е страх и какво е агресия, както и какво представлява това кучето да ходи с желание до стопанина си. Не знам, аз лично мисля че ако се въведе подобно нещо доста ще оредеят кучилата :) Все пак за това има работен изпит , както и подобни изпитания за послушание .. Може би е правилно да се приеме задължителен работен изпит или поне вродени за шампион на страната , но за развъдната дейност ми се вижда прекалено.

За тези които не са виждали ето ТОВА е едно от упражненията описани в текста с правилата . Да си призная аз ако видя голдън да ходи и да се държи по тоя начин ще си помисля че нещо не е наред :) .

Потребителски аватар
Joana
Потребител
Мнения:1436
Регистриран:пет сеп 07, 2007 12:55 pm

Мнение от Joana » чет май 03, 2012 7:56 am

Аз макар и без родословие не бих си оставила кучето пред магазина. :D
Клипчето показва едно много дисциплинирано куче, аз само бих се гордяла, ако имах такива резултати с Рей, може би малко врата щеше да му се шване, ако постоянно ходехме така.
Ама аз не разбирам как тези изпити имат връзка с агресията на кучето? Тоест - да чудесно е че обучението ще е на макc, но това са неща, които зависят от собственика, ако моето куче може да върви спокойно на повод, то това не значи, че неговото кучило ще го прави...
Може би нещо не ми е ясно...

Неси
Потребител
Мнения:724
Регистриран:чет ное 10, 2005 2:51 pm
Местоположение:София

Мнение от Неси » чет май 03, 2012 10:25 am

marin4eto_50 написа:Аз ще продължавам да настоявам за отговор. Смятам, че е редно да получа такъв. Сегашната политика на клуба показва, че се залага най-вече на екстериор, а по мое скромно мнение, характерът и екстериорът трябва да вървят ръка за ръка. Не бива да се правят компромиси с едното за сметка на другото. Интересувам се защо е отпаднал този важен компонент и не мога да разбера защо мълчанието продължава. Нещо нередно ли питам? :)
Сегашната политика на клуба залага едновременно на три важни неща при развъждането на клубните кучета: здраве (необходими задължителни здравни изследвания), характер и екстериор – необходими минимум две отлични оценки от киноложки изложби (Получаването на две отлични оценки означава, че кучето е определено от поне двама съдии като "отличен представител на породата", т.е. най-малкото няма недопустими отклонения от стандарта по отношение на екстериор и поведение).

Относно теста за характер - да, полагането на този изпит беше необходимо условие за допускане на кучетата до развъдна дейност в НГРК. Моето куче Неси беше едно от първите, които се явиха на него, а съм присъствала и на следващите два пъти, в които беше проведен, така че имам впечатления и от практическото му провеждане. Споделям мнението, че по принцип провеждането на такъв тест е хубаво нещо, стига да е направено смислено. При създаването на БГРК тестът в този му вид отпадна основно по следните причини - преценихме, че ако някога поставим като задължително условие за допускане до развъдна дейност издържането на такъв тест, то той трябва да бъде направен така, че да отговаря на специфичните качества и особености на ловната порода Голдън Ретривър, а не да копира изискванията към кучетата от служебната порода ротвайлер
(http://www.nkrbg.com/izpitrg.htm).

П.С. Това, че някой не получава отговор в следващите пет минути след като е задал въпрос не означава непременно, че има някаква „световна конспирация“;), все пак повечето имаме и други заетости.:)

marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » чет май 03, 2012 11:11 am

След като няма изпит за характер, твърдението, че сегашната политика на клуба залага на екстериор, здраве И характер, не звучи подплатено с действия, а само с думи. В момента се залага главно на екстериора. Това са моите наблюдения.

Колкото до изискванията, които съм копирала- някои от нещата и на мен ми звучат излишни и трудно осъществими. Не мисля, че всичко това е необходимо, за да се определи дали едно куче е страхливо или агресивно. В случая не защитавам изпита във формата, която е била приета и провеждана от НГРК, а самата идея за такова тестване. Според мен е било възможно да се преработят правилата, не е било нужно да се премахва целият изпит.

Това са си мои разсъждения, радвам се, че получих някакво обяснение :)

И мисля, че споменах няколко пъти, че и преди съм повдигала въпроса, но е бил подминаван. Чак за световна конспирация не съм мислила, но беше започнало да става съмнително :D

Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Мнения:751
Регистриран:вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » чет май 03, 2012 11:17 am

В стандарта за породата който се следи от съдиите по изложбените рингове е записано че кучето не трябва да е страхливо нито пък агресивно (разбира се оценката е субективна в този случай). Друг е въпроса колко често съдиите препрочитат този стандарт и до колко се придържат към него. :)

Потребителски аватар
Dessi199
Потребител
Мнения:475
Регистриран:пет яну 22, 2010 2:34 pm
Местоположение:Варна

Мнение от Dessi199 » чет май 03, 2012 11:31 am

В оценителните листи на Фрея не веднъж е било писано "чудесен характер" или "прекрасен характер" - значи обръщат внимание на това. И съм сигурна, че ако е забелязан някакъв проблем в това отношение също биха го отбелязали. И съответно кучето не би получило отличната оценка. Поне според мен би трябвало да така.

Gryffindor
Потребител
Мнения:564
Регистриран:вт май 26, 2009 3:59 pm
Местоположение:София

Мнение от Gryffindor » чет май 03, 2012 1:24 pm

Аз много пъти съм мислил по този въпрос, и винаги ми се е струвало, че е добре да има такъв тест за характер. Обаче въпреки, че много съм чел, и много съм мислил, така и не съм успял да измисля как точно може да се организира един такъв тест, който да е достатъчно адекватен, и достатъчно достъпен.

Не знам и кои ще са тези признати/сертифицирани специалисти, които ще оценяват кучетата. Според мен няма много хора в България с необходимата подготовка.

Друг въпрос е, че вече, а предполагам и все по-често занапред, се правят връзки с кучета от чужбина. В повечето клубове за нашата порода дори в чужбина такова изискване за задължителен тест за характер няма.

Знам, че в Германия доста кучета минават такъв тест, но не съм сигурен, че е задължителен.

Също така е вярно, че дори по време на екстериорните изложби съдията прави някаква преценка на характера на кучето, но според мен по-скоро се санкционират само крайните отклонения, което все пак е нещо.

В крайна сметка отговорността, със или без такъв тест, си остава при развъдчика, както и нелеката задача за правилното отглеждане и социализация на бебетата в най-важните първи 8 седмици.

И не на последно място и отговорността на новите стопани, когато избират откъде и кое кученце да вземат. 2012-та година е вече, за всички родители на клубни кучила има достатъчно информация, а при желание, може да се получи и още много допълнителна такава.

Също така, когато говорим за налагане на правила в организация на доброволен принцип, трябва да отчетем и факта, че не може да се налагат непосилни изисквания.

Да, би било добре за в бъдеще да се въведе и задължително изискване за работни качества, или поне за вродени такива, но за целта трябва на първо място в България да има поне 2 такива изпита годишно.

Да, би било много добре да има и тест/изпит за характер/темперамент, но нека първо да има достатъчно като брой и ниво етолози, които могат да проведат въпросния тест.

В крайна сметка за мен действащите към момента изисквания на клуба са напълно разумни.

Неси
Потребител
Мнения:724
Регистриран:чет ное 10, 2005 2:51 pm
Местоположение:София

Мнение от Неси » чет май 03, 2012 1:25 pm

Dessi199 написа:В оценителните листи на Фрея не веднъж е било писано "чудесен характер" или "прекрасен характер" - значи обръщат внимание на това. И съм сигурна, че ако е забелязан някакъв проблем в това отношение също биха го отбелязали. И съответно кучето не би получило отличната оценка. Поне според мен би трябвало да така.
Точно така е, да. За всяка порода типичният характер и поведение са точно толкова важни, колкото и екстериора, и именно затова са описани във всеки стандарт на порода. Когато кучето е в ринга за оценка, то се оценява от съдията на база на това доколко се доближава като екстериор и поведение до идеала, описан в стандарта.

ОБЩ ИЗГЛЕД: Симетрични, балансирани, активни, мощни, с добродушно изражение
ПОВЕДЕНИЕ/ ТЕМПЕРАМЕНТ : Покорни, интелигентни и притежаващи естествена способност за работа; добродушни, приятелски настроени и уверени „

Потребителски аватар
krissysammy
Потребител
Мнения:9
Регистриран:съб сеп 29, 2012 11:26 pm

Мнение от krissysammy » ср дек 19, 2012 1:46 am

В по-стари постове прочетох,че мъжкото куче трябва да е на 15 месеца,а на места четох,че трябва да е на 18?
Моят мъжки ще навърши 12 месеца тези дни и се чудех последно след кой месец е препоръчително да се развъжда,защото аз смятах да е на 18-тия.
Иначе по самата тема,наистина е много важна-повечето от нещата за някои от изследванията не ги знаех,пък е хубаво да си подготвен за тези неща известно време преди да се реши да се развъжда куче.:)

Неси
Потребител
Мнения:724
Регистриран:чет ное 10, 2005 2:51 pm
Местоположение:София

Мнение от Неси » ср дек 19, 2012 9:54 am

Минималната възраст за допускане до развъдна дейност за мъжките кучета в нашия клуб е 15 месеца. Това обаче е минимална възраст, а кога и дали ще бъде развъждано дадено куче решава собственика (при условие, че са изпълнени и останалите изисквания за допускане до развъждане на кучето).

Заключена